Selecteer een pagina

Donsjas wassen

ontdek hoe je het beste je donsjas kunt wassen

Home » Wassen » Donsjas wassen

Hoe moet je een donsjas wassen?

Je kunt een donsjas wassen in de wasmachine door 7 stappen te volgen:

  1. Check het waslabel
  2. Repareer beschadigingen en sluit ritsen
  3. Gebruik een voorwasprogramma
  4. Kies een mild wasmiddel
  5. Doe de wasmachine niet te vol
  6. Ga voor centrifugeren op lage toeren
  7. Laat de jas drogen en schud deze flink op

Het wassen van een donsjas in de wasmachine vereist zorg en aandacht om de jas in goede staat te houden en de donsvoering niet te beschadigen. Begin altijd met het lezen van het waslabel voor specifieke instructies van de fabrikant. Controleer de jas op losse naden, gaten of andere beschadigingen en repareer deze indien nodig. Sluit alle ritsen, drukknopen en klittenbandsluitingen om beschadiging aan de jas en andere kledingstukken te voorkomen.

Als de jas erg vuil is, kan een voorwasprogramma helpen om het vuil los te weken. Selecteer een fijnwasprogramma of een speciaal donsprogramma als je wasmachine dit heeft, en gebruik koud tot lauw water (30°C) om de dons te beschermen. Kies voor een mild, vloeibaar wasmiddel zonder enzymen of bleekmiddel, en vermijd wasverzachter omdat dit de donsveren kan beschadigen.

Was de donsjas alleen of met een paar andere lichte items. Te veel items in de wasmachine kunnen de jas beschadigen of ervoor zorgen dat hij niet goed schoon wordt. Kies voor een extra spoelgang om ervoor te zorgen dat al het wasmiddel uit de donsjas wordt verwijderd, omdat wasmiddelresten de donsveren kunnen laten plakken en hun isolerende eigenschappen kunnen verminderen.

Centrifugeer de jas op een laag toerental om overtollig water te verwijderen zonder de dons te beschadigen. Plaats de jas vervolgens in de droger op een lage temperatuur. Voeg een paar schone tennisballen of droogballen toe om te helpen bij het opschudden en gelijkmatig verdelen van de dons. Dit voorkomt dat de dons gaat klonteren. Haal de jas elke 20-30 minuten uit de droger en schud hem goed uit om de dons te herverdelen en klontvorming te voorkomen. Herhaal dit totdat de jas volledig droog is.

Hang de jas na het drogen op een hanger en laat hem aan de lucht verder drogen om ervoor te zorgen dat alle restvocht verdwenen is. Schud de jas nog een paar keer goed op om de donsveren weer luchtig te maken en hun isolerende eigenschappen te herstellen. Bewaar de jas op een droge en goed geventileerde plaats en hang hem op aan een brede hanger om zijn vorm te behouden.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je je donsjas schoon en in uitstekende staat houden, zodat hij je jarenlang warm kan houden.

Kan een donsjas in de wasmachine?

Een donsjas kan echt prima in de wasmachine, maar je moet dan wel kiezen voor een lage temperatuur van niet meer dan 20 of 30 graden. Ook moet je zorgen dat je niet of op de laagste stand centrifugeert.

Anders gaat de jas kapot omdat de veren gaan klonten. En dat moet je natuurlijk niet willen.

Op welk programma moet je een donsjas wassen in de wasmachine?

Als je wasmachine een donsprogramma hebt, dan kies je deze. Heeft jouw wasmachine een dergelijk programma niet, dan kies je voor een speciaal fijnwas- of wol programma.

Mocht jouw wasmachine niet of nauwelijks vooraf ingestelde programma’s kennen, zorg er dan voor dat je de machine handmatig instelt op een temperatuur tot max 30 graden en je op een laag toerental centrifugeert. Eventueel kun je ervoor kiezen om de wasmachine extra te laten spoelen, zodat zeepresten ook echt uit de jas verdwijnen.

Donsjassen wassen met tennisballen

Het is super belangrijk om tennisballen bij je was te doen als je donzen jassen gaat wassen. Dit geldt ook voor de droger. Let er wel op dat de tennisballen schoon zijn en doe er dan 3 tot 5 in de trommel.

Overigens kun je ook gewoon droogballen kopen en deze gebruiken.

Ontdek Welk Wasmiddel Jij Nodig Hebt...

Waar moet je op letten bij een donsjas centrifugeren?

Bij het centrifugeren van donsjassen moet je kiezen voor een laag toerental om te voorkomen dat de donsveren beschadigd raken. Te hoge snelheid kan leiden tot klontvorming van de veren en verlies van isolatie. Controleer regelmatig de balans van de wasmachine om gelijkmatige verdeling van de jas te garanderen en slijtage te voorkomen. Voeg schone tennisballen of droogballen toe tijdens het centrifugeren om de dons gelijkmatig te verdelen. Zorg ervoor dat de jas goed in de trommel ligt, zonder opgepropt te zijn. Dit helpt om de vorm en functionaliteit van de donsjas te behouden.

Wat kun je doen als een donsjas stinkt na de was?

Als een donsjas stinkt na het wassen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de geur te verwijderen. Hang de jas buiten op een goed geventileerde plek om te luchten. Frisse lucht kan vaak ongewenste geuren elimineren. Als de geur aanhoudt, was de jas opnieuw met een speciaal donswasmiddel en voeg een kopje azijn toe aan het spoelwater. Azijn helpt om geuren te neutraliseren. Zorg ervoor dat je de jas grondig spoelt om alle wasmiddelresten te verwijderen, aangezien achtergebleven zeep geurproblemen kan veroorzaken.

Na het wassen, droog de jas zorgvuldig in de droger op een lage temperatuur met een paar schone tennisballen of droogballen. Dit helpt om de dons gelijkmatig te verdelen en te voorkomen dat het gaat klonteren, wat ook geuren kan vasthouden. 

Mocht je geen droger hebben, dan is dat natuurlijk geen probleem. Zorg er dan wel voor dat je de jas buiten ophangt op een droge en liefst winderige dag en dat je na het drogen zonder droger de donzen jas ook echt heel goed opschudt.

Als de geur nog steeds niet verdwijnt, kun je de jas in een afgesloten zak of grote bak met baking soda doen en deze een nacht laten zitten. Baking soda absorbeert geuren heel erg goed.

donsjas wassen

Kunnen donzen jassen in de droger?

Donzen jassen kunnen in de droger, maar voorzichtigheid is vereist om schade te voorkomen. Gebruik een lage temperatuur of de koude stand om te drogen. Voeg een paar schone tennisballen of speciale droogballen toe om de dons gelijkmatig te verdelen en klontvorming te voorkomen. Controleer de jas regelmatig tijdens het droogproces om te voorkomen dat hij te heet wordt. Na het drogen, schud de jas goed uit om het dons te herverdelen en volume te herstellen. Indien nodig, herhaal het drogen op lage temperatuur. Volg altijd de onderhoudsinstructies op het label van de jas voor de beste resultaten.