Selecteer een pagina

Spijkerbroek wassen

ontdek hoe je het beste je spijkerbroek kunt wassen

Home » Wassen » Spijkerbroek wassen

Hoe vaak moet een spijkerbroek wassen?

Een nieuwe spijkerbroek wassen doe je het liefste niet en stel je het beste zo lang mogelijk uit. Laat deze lekker opfrissen in de buitenlucht bijvoorbeeld. Maar op een gegeven moment ontkom je er niet aan jet moet je je spijkerbroek wassen.

Je spijkerbroek hoeft ook dan niet na elke dag of elke keer dragen gewassen te worden. Als je dat lekker fris vindt, ga je gang. Maar het hoeft dus niet. Geen zorgen.

Het is aan te raden om een spijkerbroek na ongeveer 10 keer dragen in de was te doen, afhankelijk van hoe vuil hij wordt en hoeveel je hem draagt.

Werk je in een winkel waar je sneller lichte vlekken op je broeken krijgt of vind je het gewoon fijn om naar school of kantoor broeken te dragen die altijd gewassen zijn, doe dat dan gerust. Maar weet wel dat je kleding eerder slijt. 

Te vaak wassen kan de stof en kleur sneller doen slijten. Om je spijkerbroek fris te houden tussen wasbeurten, kun je hem luchten of licht stomen. Voor het verwijderen van specifieke vlekken kun je een plaatselijke behandeling toepassen. Door minder vaak te wassen, behoudt je spijkerbroek zijn vorm, kleur en levensduur beter. Je weet uit ervaring namelijk vast wel dat je favoriete spijkerbroek op een gegeven moment tussen je bovenbenen of aan de bovenkant van je knieën wel erg dun van stof wordt.

Hoe kun je het beste je spijkerbroek wassen?

Het wassen van een spijkerbroek in de wasmachine vereist aandacht voor detail om de kwaliteit, kleur en vorm te behouden. Volg deze 7 stappen om ervoor te zorgen dat je spijkerbroek zo lang mogelijk mooi blijft:

  1. Check het waslabel
  2. Keer de broek binnenstebuiten
  3. Kies een lage temperatuur
  4. Ga voor een mild wasmiddel
  5. Was met andere donkere kleding
  6. Doe de machine niet te vol
  7. Sla de droger over

Begin met het controleren van het waslabel voor specifieke instructies van de fabrikant. Keer de spijkerbroek binnenstebuiten om slijtage en vervaging van de buitenkant te minimaliseren. Controleer de zakken en verwijder eventuele items. Sluit ritsen en knopen om te voorkomen dat ze aan andere kledingstukken blijven haken.

Kies een fijnwasprogramma of een speciaal programma voor denim, indien beschikbaar. Gebruik koud tot lauw water, niet warmer dan 30°C, om te voorkomen dat de stof krimpt en de kleur vervaagt. Een mild vloeibaar wasmiddel is het beste, omdat poedervormige middelen residu kunnen achterlaten.

Was de spijkerbroek samen met andere donkere kledingstukken om kleurverlies te minimaliseren. Vul de wasmachine niet te vol om te zorgen dat de spijkerbroek voldoende ruimte heeft om schoon te worden. Het toevoegen van een kopje witte azijn tijdens het spoelen kan helpen om de kleur te behouden en restanten van wasmiddel te verwijderen.

Na de was is het het beste om de spijkerbroek aan de lucht te laten drogen. Hang de broek op een waslijn of een droogrek, bij voorkeur binnenstebuiten om verkleuring door de zon te voorkomen. Vermijd het gebruik van de droger, aangezien de hitte de elasticiteit van de stof kan verminderen en krimp kan veroorzaken.

Om de vorm en pasvorm te behouden, kun je de spijkerbroek na het drogen met de hand gladstrijken. Vermijd het gebruik van een strijkijzer direct op de denim; als strijken nodig is, doe dit op een lage temperatuur en gebruik een doek tussen het strijkijzer en de stof.

Door deze richtlijnen te volgen, blijft je spijkerbroek langer in goede staat en kun je optimaal genieten van zijn draagcomfort en stijl. Minder vaak wassen en zorgvuldig onderhoud zijn de sleutel tot een lange levensduur van je favoriete denim.

Wat moet je doen als je spijkerbroek stinkt na de was?

Als je spijkerbroek stinkt na je wasje, moet je hem opnieuw in de wasmachine doen met een kopje witte azijn toegevoegd aan het wasmiddel om geuren te neutraliseren. Zorg ervoor dat je de broek grondig spoelt om wasmiddelresten te verwijderen. 

Eventueel kun je extra spoelen toevoegen aan het wasprogramma.

Hang de spijkerbroek buiten te luchten op een goed geventileerde plek. Als de geur blijft, leg de broek een nacht in de vriezer om bacteriën die de geur veroorzaken te doden. Een andere optie is om baking soda over de broek te strooien, een paar uur te laten zitten en daarna goed uit te schudden voordat je hem weer draagt.

Moet je een spijkerbroek in de was doen voor gebruik?

Het is aan te raden om een spijkerbroek met de hand of in de wasmachine te reinigen voordat je deze voor het eerst draagt. Het kan helpen om eventuele chemische resten van de productie te verwijderen en kan de stof verzachten, maar als je dat even buiten beschouwing laat, dan is het stiekem het beste om je broek zo lang mogelijk ongewassen te laten.

Een voorwas kan ook overtollige kleurstof wegspoelen, wat voorkomt dat de broek afgeeft op andere kleding of je huid. Keer de spijkerbroek binnenstebuiten, gebruik koud water en een mild wasmiddel om kleur en vorm te behouden. Door de broek aan de lucht te laten drogen, minimaliseer je het risico op krimpen en behoud je de kwaliteit van de stof.

Op welke stand moet de wasmachine voor spijkerbroeken?

Kies voor een fijnwasprogramma als jouw wasmachine niet een aparte stand heeft voor denim ofwel spijkerbroeken. Als jouw wasmachine een dergelijk wasprogramma niet kent, dan moet je de stand van de machine instellen op een lage temperatuur van max 30 graden. Ook is het aan te raden om op zo laag mogelijke toeren te centrifugeren, omdat dit slijtage beperkt en vormen van kreuken voorkomt. Je spijkerbroek wordt niet schoner van harder centrifugeren. 

Ontdek Welk Wasmiddel Jij Nodig Hebt...

Op welke temperatuur moet een spijkerbroek gewassen worden?

De maximale temperatuur voor je spijkerbroek was is 30 graden. Afhankelijk van hoe vies de broek is zou je een enkele keer iets warmer kunnen wassen, maar dat is niet per se aan te raden.

Als jij je spijkerbroek gewoon draagt naar school of je werk en het meer gaat om een schoon gevoel en eventueel de frisse geur, maar niet om verwijderen van fikse vlekken, dan kan je de wasmachine ook op 20 graden of handwas instellen.

Spijkerbroek wassen

Waarom zou je een spijkerbroek schoonmaken met azijn?

Als een spijkerbroek echt goor is en voor enorm stinkt, dan kan je was azijn in het bakje voor de wasverzachter doen. Je kunt de spijkerbroek ook even laten weken in azijn, omdat dit de vervelende geuren neutraliseert.

Kan je spijkerbroek met andere kleding in de wasmachine?

Je kunt een spijkerbroek met andere kleding in de wasmachine doen, maar het liefst doe je dit dan met de donkere was. Tenzij het gaat om witte broeken of hele lichte varianten, maar ook in dat laatste geval kan er zeker bij nieuwe broeken veel kleur vrijkomen en daarom is het verstandig om te wassen met andere gekleurde kleren. Met de bonte was en niet met de witte was dus.