Selecteer een pagina

Beddengoed wassen

ontdek hoe je het beste je beddengoed kunt wassen

Home » Wassen » Beddengoed wassen

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Hoe vaak je je beddengoed moet wassen hangt af van het seizoen en van de temperatuur in je slaapkamer. Als het zomer is, dan is je slaapkamer vaak warmer dan in de winter. En als je met verwarming aan slaapt natuurlijk helemaal.

In de zomer zweet je over het algemeen meer dan in de winter, omdat de slaapkamer warmer is. Daarom is het advies om in de zomer je beddengoed elke week in de was te doen en in de winter om de week.

Op welk programma moet je beddengoed wassen?

Eigenlijk is het kiezen van het juist wasprogramma voor beddengoed super simpel. De meeste moderne wasmachines bieden namelijk verschillende programma’s die speciaal zijn ontworpen voor verschillende soorten wasgoed, inclusief beddengoed om ervoor te zorgen dat het goed schoon wordt en tegelijkertijd de stof en kleuren behouden blijven. 

Voor katoenen beddengoed is het katoenprogramma meestal de beste keuze. Dit programma gebruikt doorgaans warm water en een langere wascyclus, wat helpt om vuil, zweet en allergenen effectief te verwijderen. Als je beddengoed mega vies is, kun je overwegen om een voorwasje te draaien.

Bij het wassen van beddengoed van synthetische of gemengde stoffen is een synthetisch programma beter geschikt. Dit programma gebruikt vaak een iets lagere temperatuur en een kortere wascyclus om beschadiging van de vezels te voorkomen en toch een grondige reiniging te bieden.

Daarnaast is het belangrijk om niet te veel beddengoed niet in de wasmachine te doen. Dit zorgt ervoor dat het wasmiddel gelijkmatig wordt verdeeld en dat het beddengoed goed schoon wordt. Gebruik een extra spoelcyclus om ervoor te zorgen dat alle wasmiddelresten volledig worden uitgewassen, wat vooral belangrijk is voor mensen met een gevoelige huid.

Door het juiste wasprogramma te kiezen, kun je de levensduur van je beddengoed verlengen en zorgen voor een frisse, schone en hygiënische slaapomgeving.

Op welke temperatuur kun je beddengoed het beste wassen?

Bij het wassen van beddengoed speelt de temperatuur natuurlijk een belangrijke rol in het effectief reinigen en behouden van de kwaliteit van de stoffen. Om beddengoed het beste te wassen heb je eigenlijk 3 opties qua temperatuur, namelijk:

  1. 90 graden
  2. 60 graden
  3. 40 graden

Kouder wassen kan ook, maar dan wordt het vaak niet helemaal schoon. Dit geldt overigens ook voor veertig graden.

De keuze tussen 90 graden, 60 graden en 40 graden hangt af van verschillende factoren zoals het type materiaal, de mate van viesheid en hygiëne.

Is je beddengoed echt vuil, ga dan voor 90 graden:

Het wassen van beddengoed op 90 graden wordt voornamelijk aanbevolen voor wit katoenen beddengoed, vooral als het echt heel vies is of bij het verwijderen van bacteriën en huisstofmijt. Deze hoge temperatuur doodt de meeste bacteriën en schimmels en verwijdert hardnekkige vlekken effectief. Het nadeel is dat wassen op deze temperatuur veel energie verbruikt en slijtage aan de stof kan veroorzaken. Regelmatig wassen op 90 graden kan de levensduur van je beddengoed verkorten, dus het is het beste om dit alleen te doen wanneer het absoluut noodzakelijk is.

Aanbevolen is wassen op 60 graden:

Een temperatuur van 60 graden is een veelgebruikte en aanbevolen optie voor het wassen van beddengoed. Deze temperatuur is hoog genoeg om de meeste bacteriën, huisstofmijt en allergenen te doden, wat essentieel is voor mensen met allergieën of astma. Tegelijkertijd is 60 graden milder voor de stof dan 90 graden, waardoor de levensduur van het beddengoed langer behouden blijft. Deze temperatuur is geschikt voor zowel wit als gekleurd katoen en gemengde stoffen, mits de kleurechtheid gegarandeerd is.

Is 40 graden genoeg voor beddengoed?

Wassen op 40 graden is ideaal voor het behouden van de kwaliteit en kleuren van delicaat beddengoed. Deze lagere temperatuur is voldoende voor regelmatig onderhoud en het verwijderen van licht vuil en zweet. Hoewel 40 graden minder effectief is in het doden van bacteriën en huisstofmijt, kan het bij gebruik van een goed wasmiddel nog steeds zorgen voor schoon en fris beddengoed. Dit is ook de meest energiezuinige optie, waardoor het milieuvriendelijker is.

Ontdek Welk Wasmiddel Jij Nodig Hebt...

Hoe kun je beddengoed het beste wassen?

De keuze van de wastemperatuur voor beddengoed hangt af van je specifieke behoeften. Voor maximale hygiëne en het verwijderen van hardnekkige vlekken is 90 graden effectief, maar kan het de stof beschadigen. 60 graden biedt een goede balans tussen hygiëne en behoud van kwaliteit, terwijl 40 graden de beste optie is voor energie-efficiëntie en het behoud van kleuren en delicate stoffen. Afhankelijk van het type beddengoed en je persoonlijke situatie, kun je de temperatuur kiezen die het beste bij je past.

Op welke temperatuur moet je wassen bij luizen?

Als je kind luizen heeft, dan moet je het beddengoed wassen op minimaal 60 graden. Het is aan te raden om ook de handdoeken en knuffels van je kind mee te wassen en deze daarna minimaal 48 uur, ofwel 2 dagen, apart te leggen. Luizen gaan namelijk dood als ze langer dan twee dagen niet op een hoofdhuid zitten.

Beddengoed wassen

Welk programma is voor linnen beddengoed het beste?

Voor delicaat beddengoed, zoals zijde of linnen, is een fijnwasprogramma het meest geschikt. Dit programma gebruikt koud of lauw water en een zachte wasbeweging om de stof te beschermen tegen slijtage en vervorming.

Moet je nieuw beddengoed eerst in de was doen?

Nieuw beddengoed eerst in de was doen is niet nodig, maar het kan wel fijn zijn. Dit komt omdat nieuw beddengoed huidirritatie kan veroorzaken en ook minder vocht opneemt. Van dat laatste merk je dat je veel eerder klam aanvoelt van je eigen zweet en vocht dat je ‘s nachts verliest. Maar eerst wassen is dus niet noodzakelijk hoewel het wel prettig kan zijn.

Op hoeveel toeren moet je beddengoed in de wasmachine?

Was het beddengoed op 1600 toeren. Dan komt het minder nat uit je wasmachine en duurt het drogen minder lang. Zeker als je geen droger hebt. En als je wel een droger hebt, kost het minder energie als je het beddengoed gewassen hebt op 1600 toeren.

Kunnen beddengoed en handdoeken samen?

Het is niet aan te raden om beddengoed en handdoeken samen te wassen. Dat komt omdat beddengoed echt veel ruimte nodig heeft in de trommel om goed schoon te kunnen worden. Zonde dus als je een was  met handdoeken en beddengoed draait, maar niet alles schoon wordt.

Daarnaast worden handdoeken ook op een heel andere manier gemaakt, waardoor ze pluizen kunnen achterlaten op je beddengoed. Moet je ook niet willen en kun je dus makkelijk vermijden.